تلاش‌های ماندگار استاد باقرزاده در توسعه دانشگاه فردوسی و رفاه دانشجویان ماجرای درگذشت متخصص طب اورژانس در مشهد چه بود؟ اختصاص ۲.۲ هزار میلیارد تومان برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام سیستان و بلوچستان آخرین اخبار از تأثیر معدل در کنکور توصیه‌هایی برای محافظت در برابر آلودگی هوا واژگونی خودرو در بولوار وکیل‌آباد مشهد بدون مصدوم و محبوس تنها نشانه پوکی استخوان «شکستگی» است ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه پیشنهادی کانادا علیه ایران اعتراض کرد اختلافات مالی بین ۳ دوست در تهران منجر به قتل شد شمارش معکوس برای روشن‌شدن تنور نانوایی در محله عمار یاسر مشهد اعترافات مردی که همسرش را با کلنگ در مشهد به قتل رساند + عکس پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، یکم آذر ۱۴۰۳) | تداوم بارش باران در غالب نقاط استان نگرانی وزیر بهداشت از روند نزولی زادوولد در کشور | ثبت کمتر از یک میلیون تولد در سال ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین اجتماعی فعلاً بیمه تکمیلی ندارند! (یکم آذر ۱۴۰۳) | لطفاً بیمار نشوید انجام ۱۵۰۰ عمل جراحی برای مجروحان حادثه لبنان در ایران تأکید معاون وزیر نیرو بر ضرورت اعمال مدیریت مصرف آب در مشهد افزایش مرگ‌ومیر ناشی از «هاری» در ایران کمبود برخی تجهیزات پزشکی در مشهد که حیات بیمار را به خطر می ‎اندازد ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان بالای ۶۵ سال نیستم رمزگشایی از صد‌ها پرونده سرقت در روزهای اخیر | دستگیری ۳۴۱ سارق، کلاهبردار و مالخر اهمیت سرمایه‌گذاری در تحقیقات و فناوری برای رشد علمی ایران| چرا جایگاه علمی‌مان را از دست دادیم؟ ثبت‌نام وام شهریه دانشجویان آغاز شد (یکم آذر ۱۴۰۳) وزیر بهداشت: زیرساخت افزایش ظرفیت پزشکی مهیا نشده است | توضیحات آقای وزیر برای جلوگیری از مهاجرت واکنش کمیسیون اجتماعی مجلس به ابطال بخش غیرقانونی آیین‌نامه متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان اشراف اطلاعاتی، زیرساخت فرایند موفقیت‌های عملیات انتظامی و توسعه امنیت اجتماعی است زمین لرزه نسبتا شدید در برازجان استان بوشهر (یکم آذر ۱۴۰۳) تأثیر قابل‌توجه ارتباط با دوستان بر بهبود سلامت روان ورود سامانه بارشی جدید به کشور از روز دوشنبه (۵ آذر ۱۴۰۳) کاهش افسردگی با خوردن ماهی برخی دارو‌های دیابت می‌توانند آسم را مهار کنند افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در سال ۱۴۰۳
سرخط خبرها

فاجعه آبی، پشت سد‌های مشهد | خبری از بارش‌های پاییزی نیست

  • کد خبر: ۲۹۳۲۱۰
  • ۱۷ مهر ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۷
فاجعه آبی، پشت سد‌های مشهد | خبری از بارش‌های پاییزی نیست
از ابتدای سال آبی، ورودی آب به پشت سد‌های مشهد نزدیک به صفر بوده است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ همان‌طور که بهار امسال با پدیده «ال‌نینو» مواجه شدیم و در اردیبهشت و خرداد به اندازه دوره آماری صدساله باران بارید، گویا پاییز‌۱۴۰۳ را هم باید با «لانینا» سر کنیم؛ پدیده‌ای که باعث شده است تا همین الان -که هفده روز از پاییز می‌گذرد- نه دمایِ هوا آن‌چنان که باید پایین بیاید و نه خبری از بارش‌های پاییزی باشد؛ برای همین هم آماری که از آخرین وضعیت سد‌ها بیرون آمده است، نشان می‌دهد که حداقل هنوز آبی به سد‌های تأمین‌کننده استان و مشهد وارد نشده است و همچنان در حال استفاده از ذخیره بارش‌های سه ماه اول سال هستیم و هیچ بعید نیست که اگر پاییز با همین مدل پیش برود، سال آینده و حتی ماه‌های باقی‌مانده همین امسال هم از نظر آبی دچار مشکل شویم، چون در پاییز هم کاهش تولید آب داریم.

۲ سد خالی مشهد

آخرین آماری که وزارت نیرو از وضعیت سد‌های کشور منتشر کرده است حاکی از این است که در چهارده روزی که از آغاز سال آبی کشور گذشته، فقط ۳۸۰‌میلیون مترمکعب آب وارد سد‌های کشور شده که این عدد از سال خشک گذشته، ۲۸‌درصد کمتر است و اکنون ۴۶‌درصد از ظرفیت مخزن سد‌های کل کشور پر و ۵۴‌درصد دیگر خالی است.

اوضاع و احوال ذخیره آب در پشت دو سد دوستی و طرق براساس گزارش مرکز مدیریت منابع آب ایران چندان تعریفی ندارد و درصد درخورتوجهی از ظرفیت این دو سد هنوز خالی است. از ۱۲۵۰‌میلیارد متر‌مکعب ظرفیت سد دوستی، هم‌اکنون ۱۴‌درصد، یعنی ۱۷۶‌میلیون مترمکعب، پر است که با این وضعیت هنوز ۱۱۰‌درصد بیشتر از سال گذشته آب دارد. موجودی فعلی سد طرق هم که ۱۳‌میلیون مترمکعب ظرفیت ذخیره‌سازی آب دارد، فقط ۴‌میلیون مترمکعب است که باز هم در مقایسه با سال گذشته ۵۳‌درصد بیشتر است.

استفاده از ذخیره بهار و تابستان

۲۵۸.۵ میلی‌متر بارش، عددی است که برای میزان بارش‌های مشهد در سال آبی گذشته ثبت شده است و در سال آبی امسال که حدود هفده روزی از شروع آن می‌گذرد، این عدد هنوز صفر است. با این اوصاف سؤال اینجاست که وضعیت ذخیره آب در چهار سد دوستی، ارداک، طرق و کارده که وظیفه تأمین آب شهر مشهد را به عهده دارند چگونه است. 

براساس آماری که شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌رضوی ارائه کرده است، از ابتدای سال آبی امسال (ابتدای مهر) فقط یک‌دهم میلیون مترمکعب آب به سد‌های تأمین‌کننده آب مشهد وارد شده است و اکنون این چهار سد روی هم ۱۸۹‌میلیون مترمکعب آب دارد و ۱۵‌درصد از ظرفیت آنها پُر است؛ البته نکته امیدوارکننده این آمار این است که وضعیت فعلی آب ذخیره‌شده در پشت این سدها، از سال گذشته که فقط ۹۲‌میلیون مترمکعب آب داشتند، بهتر است.

وضعیت سد‌های استان هم تقریبا مشابه مشهد است و از ابتدای سال آبی ۰.۵۷‌مترمکعب آب وارد سد‌های استان شده است و فعلا ۲۴۴ میلیون مترمکعب آب، معادل ۱۶‌درصد از کل ظرفیت سدها، آب در پشت سد‌ها ذخیره شده است که عدد شایان‌توجهی نیست، اما دست‌کم از سال گذشته بهتر است. در سال‌۱۴۰۲ و در همین بازه زمانی، کل سد‌های استان، روی هم، فقط ۱۳۴‌میلیون مترمکعب آب ذخیره داشتند.

یک پاییز خشک و گرم

اما بارش‌های نزدیک به صفر در دو هفته گذشته و از آغاز سال آبی و دمای هوایِ کمی بیشتر از حد نرمال پاییز را وقتی کنار هم می‌گذاریم، به این نتیجه می‌رسیم که احتمالا باید پاییز گرم و کم‌بارشی را پشت سر بگذاریم؛ موضوعی که احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشک‌سالی سازمان هواشناسی کشور، هم ابتدای مهرماه درباره آن هشدار داده و گفته بود: برای پاییز‌۱۴۰۳ خروجی اکثر مدل‌ها نشان می‌دهد فصل پاییزی به‌نسبت گرم‌تر از نرمال خواهیم داشت؛ همچنین بارش‌ها نیز کمتر از نرمال خواهد بود و پاییز خوبی برای کشور پیش‌بینی نشده است. 

البته پیش‌از‌این فیروز قاسم‌زاده، سخنگوی صنعت آب، هم در‌این‌باره صحبت کرده بود و پاییز سال گذشته را یکی از خشک‌ترین پاییز‌های نیم‌قرن اخیر دانسته و گفته بود که از سهم ۲۵‌درصدی پاییز از بارش‌های سالانه فقط ۱۶‌درصد آن تحقق پیدا کرده بود. وی همچنین پیش از شروع سال آبی جدید از آغاز یک پاییز خشک در کشور خبر داد و گفت که سال آبی جدید از منظر مراجع ملی و بین‌المللی هواشناسی سال خشک و نسبتاگرمی برای ایران پیش‌بینی شده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->